channel expansion

 - channel expansion
 - channel expansion


De channel expansion theory (CET) is ontwikkeld door Carlson & Zmud (1999) en beschrijft dat mediarijkheid ook wordt beïnvloed door de sociale context van de technologie. Percepties ten aanzien van media veranderen indien gebruikers een medium (kanaal) langere tijd gebruiken en indien anderen het medium gebruiken.
Volgens Carlson & Zmud (1999) beïnvloeden vier factoren de perceptie ten aanzien van de rijkheid van een medium: ervaring met een medium, ervaring met het onderwerp van het bericht, ervaring met de organisatorische context en ervaring met andere communicatiedeelnemers. Als communicatiedeelnemers relevante ervaring opdoen, kunnen zij zogenaamde ‘knowledge bases’ ontwikkelen, die gebruikt kunnen worden om ‘rijke’ berichten effectiever te decoderen (Carlson & Zmud, 1999). Indien een gebruiker dus meer ervaring opdoet met een bepaald medium en meer kennis ontwikkelt, is deze beter in staat om ‘rijke’ ontvangen berichten te interpreteren. Zodoende kan men participeren in rijke communicatie met behulp van dit bepaalde medium. Dit medium wordt dan door de communicatiedeelnemers steeds rijker beoordeeld (Carlson & Zmud, 1999). Volgens CET is het ook mogelijk dat communicatiedeelnemers deze ‘knowledge base’ niet ontwikkelen, ongeacht de ervaring die zij hebben met het medium. Zij zijn dan niet in staat om deel te nemen aan ‘rijke’ communicatie via dit medium en hun percepties ten aanzien van rijkheid van dit medium zullen stabiel zijn. Deze communicatiedeelnemers zijn niet in staat om ‘rijke’ boodschappen te interpreteren en gebruiken een medium niet voor steeds ‘rijkere’ berichten.
Bron: http://essay.utwente.nl/57767/1/scriptieBarnhoorn.pdf

Kennisconsult
Laatst bijgewerkt: 20-10-2011
Thema: *niet toegekend*
Dit begrip is gekoppeld aan de volgende thema(s):

Verder zoeken naar channel expansion

Selecteer hieronder het begrip in de taal waarin u verder wil zoeken. Vervolgens verschijnen de beschikbare zoekvragen voor die taal.

     channel expansion
     channel expansion
Algemeen
(20)
Literatuur
(28)
Lessen
(9)
Gereedschap
(6)
Multimedia
(21)
De praktijk
(13)
Algemeen
(15)
Literatuur
(18)
Lessen
(7)
Gereedschap
(6)
Multimedia
(17)
De praktijk
(14)

Heeft u opmerkingen/suggesties omtrent dit begrip? Klik hier om deze door te geven.