externe verzelfstandiging

 - externe verzelfstandiging
 - external spin-off


Bij externe verzelfstandiging ontstaat een nieuwe organisatie die geen deel uitmaakt van de organisatie van waaruit ze is ontstaan.
Bron: Kennisconsult.

Een besturingssysteem waarbij de bedrijfseenheid extern geplaatst is en niet langer afhankelijk is van het topmanagement voor goedkeuring. Er is in tegenstelling tot interne verzelfstandiging wel sprake van het overdragen van bevoegdheden, die aan de wetgeving een zekere juridische status ontlenen (Künneke 1991). Hierdoor is het organisatieonderdeel in staat in bepaalde opzichten zelfstandig te functioneren. Bij externe verzelfstandiging heeft het organisatieonderdeel een grotere autonome beslissingsbevoegdheid met betrekking tot de uitvoering van de bedrijfsactiviteiten. Het is voor het topmanagement niet langer mogelijk om targets en evaluatiesystemen met betrekking tot het resultaat op te leggen. Het topmanagement beschikt nog wel over de mogelijkheid de markt te reguleren door het voeren van een toe- en uittredingsbeleid, het voeren van een prijsbeleid, het vaststellen of bekrachtigen van leveringsvoorwaarden en het plegen van arbitrage. De externe bedrijfseenheid is echter wel zelf verantwoordelijk voor haar voortbestaan en dus middelenverkrijging. Dit is mogelijk doordat er nu daadwerkelijk transacties plaats vinden tussen de externe bedrijfseenheid en de afnemer. Ook is het mogelijk voor de bedrijfseenheid te leveren aan derden.
Bron: I.Klink

Kennisconsult
Laatst bijgewerkt: 12-03-2016
Thema: *niet toegekend*
Dit begrip is gekoppeld aan de volgende thema(s):

Verder zoeken naar externe verzelfstandiging

Selecteer hieronder het begrip in de taal waarin u verder wil zoeken. Vervolgens verschijnen de beschikbare zoekvragen voor die taal.

     externe verzelfstandiging
     external spin-off
Algemeen
(20)
Literatuur
(28)
Lessen
(9)
Gereedschap
(6)
Multimedia
(21)
De praktijk
(13)
Algemeen
(15)
Literatuur
(18)
Lessen
(7)
Gereedschap
(6)
Multimedia
(17)
De praktijk
(14)

Heeft u opmerkingen/suggesties omtrent dit begrip? Klik hier om deze door te geven.